Saturday, October 16, 2010

Masalah Period Tak Datang

Sekadar berkongsi cerita...

Saya pernah mengalami masalah dimana haid tak akan datang selama berbulan-bulan lamanyer.....Paling lama yang pernah dicatatkan adalah 6 bulan....Masalah ni sebelum kahwin lagi dah wujud....
Memula tu saya cuma dapatkan treatment kat klinik biase2 aje le. End of the session doc akan bagi ubat tuk datangkan period...alhamdulillah period akan datang. Tapi masalahnyer untuk waktu itu aje le...selepas tu period tak datang2 dah...Dah 2-3 kali jumpa doc yang sama dan rutin nyer pon sama, bla...bla.... cakap pasal saya maybe stres la, inbalance hormon la dan akhirnya akan bagi ubat yang sama tuk datangkan haid...which is a temporary solution...What I want is a permanent solution and what I want is to know what is wrong with me...???Kalo takat diagnose inbalance hormon itu pon aku leh google kat sini...

Anyway selepas frust dengan klinik biase, pegi la plak ke klinik pakar sakit puan, doc scan2 perut takut ade pape cyst atau ketumbuhan... Ye la zaman skang ni banyak tol penyakit jadi better check sumenyer... alhamdulillah takde pape masalah pon. Jadi doc pon bagi ubat hormon...Kena makan hari2selama 3 bulan...Tak ingat da nama ubat tu tapi ubat tu macam pil perancang (pink kaler). Seperti biase sepanjang tempoh 3 bulan memang period datang tepat pada waktunya, tapi selepas 3 bulan masalah sama terjadi balik...

Agak kecewa gak jadi saya rujuk pulak kat klinik pakar lain lak...Jadi dengan doc ni memang panjang lebar citer saya, masalah dari awal sampai skang ni...Finally doc pon amek blood test....

And what do you know... actually prolactin level saya adalah tinggi = 123.6ug/L (normal level 1.4-24.2)...
Hormon prolactin ni adalah hormon untuk 'milk production' dan selalunyer tuk ibu-ibu yang menyusukan anak aje yang mempunyai hormon yang tinggi ni...

Doktor pon tak tau ape punca hormon prolactin ni tinggi, hai zaman sekarang ni macam2 penyakit la...zaman dulu-dulu takde pon benda-benda camni....

Anyway hormon prolactin yang tinggi adalah penyebab kenapa haid tak datang dan penyebab bagi wanita yang ingin mengandung menjadi sukar... Mengikut doc, level hormon prolactin saya tak da lah serius sangat...Kalo level hormon ni terlalu tinggi boleh menyebabkan penyakit lain lak macam tumor...

Jadi doc bagi ubat bromin (kalo tak silap saya le namenye) dan ubat diabetis tuk mengurangkan paras hormon prolactin saya....

Gulp...Ubat diabetis, saya ade penyakit diabetis ke???
Doc terangkan ubat tuk diabetik ni pon ade function tuk kurangkan paras hormon prolactin saya.... Total kos ubat yang dikenakan hari tu adalah RM200...Terkejut gak, ape kejadah mahal sampai camtu skali...Hehehe seb baik adik yang bagi ubat explain yang harga ubat diabetik tu yang buat kan die mahal...Walau pape pon, memang puas hati sebab dah tau ape punca masalah saya, instead of cakap banyak dan bagi diagnosis sama aje, bagi penyelesaian yang mudah.... bak kata orang...menhabihkan beras aje...

Setakat ni alhamdulliah, ubat yang doc bagi dah habis da 3 bulan yang sudah dan setakat ni period datang regularly...

Harap2 lepas ni bole le berusaha tuk mendapatkan baby lak....Hehehe....

Jadi kesimpulannye bagi sesape yang ade masalah period better rujuk kepada yang pakar dan buat blood test for further confirmation...Zaman skang ni macam-macam boleh terjadi,...

6 comments:

  1. sy pon de mslh cm awk. tp x g pakar ag~ risau lew....

    ReplyDelete
  2. boleh sy taw puan pg jumpe doc mane ye?sy pn ada msalah yg sama ngn puan,huhuhu

    ReplyDelete
  3. saya baru je lepas jumpa doc hri ni ni, nak minta surat sb nak g jumpa pakar. tp dia bg ubat sunolut plak. dia suh try mkn dlm masa 5hari. kalu xok jg baru dia suh jumpa pakar. skrg dah 5bulan x period. mmg risau gak la. hari tu jumpa pakar dkt mana yea?

    ReplyDelete
  4. mahal x kos perubatan di hospital pakar?

    ReplyDelete
  5. Sori sebab tak prasan ada komen-komen dari tahun lepas lagi....baru aje publish...
    Actually mane2 pakar sakit puan bole aje kot...yang ni saya gi Putra Medical Centre kat Sg buloh tu...
    Masa check kat PMC, buat scan perut + blood check + medicine = RM200++ camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya pun ada masalah period tidak teratur..tapi sebenar masalah sebenar ialah berat badan yg tidak stabil...persekitran kdg2 menyebabkan hormon kite berubah2...mcm sy pernah pergi pakar kat hkl..last sekali 2,2 org dok tu bergado sebab discuss nak bg taua tak ubt hormon kat sya.last2 doktor suh sy suruhkan berat badan tu peyelesaian paling hakiki..=) hihi

      Delete